Sitä sun tätä yhdestä jos toisestakin aiheesta: historia, luonto, puutarha, kissat, matkailu, valokuvaus, kirjallisuus, taide, ihmisoikeudet, yhteiskunta, musiikki, elokuvat ja tv, hipit, urheilu
sunnuntai 26. heinäkuuta 2015
VIINI Pino Pino Vino Frizzante
Pino Pino Vino Frizzante
Italia, Lombardia, puolikuiva valkoviini
Luonnehdinta: Puolikuiva, hapokas, pirskahteleva, päärynäinen, sitruksinen, kevyen persikkainen
Rypäleet: Pinot noir
Alkoholi: 11,5 %
Energiaa: 80 kcal/100 ml
Sokeria: 14 g/l
Valmistaja: Statiellae
Odotin tältä pirskahtelevalta valkoviiniltä enemmän kuin loppujen lopuksi sain: toivoin saavani raikkaan aurinkoiseen ja lämpimään kesäpäivään istuvan juoman, mutta lopputulos oli kuitenkin jokseenkin yksioikoinen ja tasapaksu. Niin tuoksussa kuin maussakin olin aistivinani ainakin paistettua omenaa. Myös mausteisuutta löytyi jonkin verran, kuten Pinot noirista tehdyltä valkoviiniltä sopii odottaakin. Viinin hapokkuus ei minulle jättänyt kaipaamaani suutuntumaa. Kyllä tästäkin pullollisesta mielellään joi pohjan näkyviin, mutta tuskin palaan sen pariin toistamiseen.
Tuottaja Statiellae on vuonna 2011 perustettu kuohuviinitalo, jonka omistaa Barone Montalto. Kaikkiaan 150 hehtaarin laajuiset viljelmät sijaitsevat Paviassa, Lombardiassa.
Lombardialaista viiniä
Italia on Ranskan ohella maailman suurin viinintuottaja, ja itse taidan määrällisesti suosia kaikkein eniten italialaisia valkoviinejä. Lombardia ja sen suurin kaupunki Milano ovat Italian teollisuuden keskus ja väkirikkain alue. Viiniviljelmiäkin näkyy monin paikoin, mutta siitä huolimatta lombardialaisesta viinistä ei kuitenkaan ole tullut omaleimaista vientituotetta. Alueen viinit ovat olleet kysyttyjä korkeintaan muiden alueiden kuohuviinituotannon perusviineinä. Oltrepó Pavese, Pavian eteläpuolella kohoava kukkulainen alue, jossa viljellään viiniä 17 000 hehtaarilla, on kooltaan ja tuotantomäärältään Lombardian merkittävin viininnviljelyalue. Puolet sen tuotannosta menee kuitenkin edelleen perusviininä läheisen Piemonten kuohuviiniteollisuudelle. Tämä kauppasuhde suosi jo varhain pelkästään suuria määriä tavoittelevaa viininviljelyä. Monipuolista lajikevalikoimaa ei käytetty nimeksikään korkealaatuisten paikallisten viinien tuiotantoon. Tilanne on kuitenkin pikku hiljaa parantumassa, ja viimeisten vuosikymmenien aikana jotkin pienemmät alueet ovat pystyneet luomaan oman laadukkaan imagon.
Valkoinen Pinot noir
Pinot noir eli italialaisittain Pinot nero on haastavan ja oikukkaan rypäleen maineessa. Se on vaativa kasvupaikkansa ilmaston ja maaperän suhteen. Vaativien kasvuolosuhteidensa ansiosta Pinot noir viihtyy vain viileillä viinintuotantoalueilla.
Pinot noir -valkoviini on usein vivahteikkaampi kuin useat muut valkoviinit, koska se tehdään punaisista rypäleistä. Väri voi vaihdella kalpean valkokullasta sevän sahraminkeltaiseen. Pinot noir -valkoviinit valmistetaan muiden valkoviinien tapaan eli hyvin eri tavalla kuin Pinot noirista tehtävät punaviinit. Jotkut valmistajat käyttävät tammitynnyreitä, kun taas toiset terästankkeja.
Ruokavinkkinä voisin mainita, että Pinot noir -valkoviinit sopivat hyvin sienien seuraksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti