Saksa, Rheinhessen, puolikuiva
valkoviini
Luonnehdinta: Hapokas, sitruunainen,
viheromenainen, kevyen arikoosinen, mausteinen
Rypäleet: Riesling
Alkoholi: 11 %
Energiaa: 80 kcal / 100 ml
Sokeria: 18 g/l
Valmistaja: Binderer St. Ursula
Uusi tuttavuus Alkon valikoimissa: puolikuiva saksalainen luomu-Riesling Rheinhessenin viininviljelyalueelta. Tämä viini miellytti minua heti ensimmäisellä suutuntumalla. Tässäpä mitä mainioin kesäviini, jonka reippan kirpeä hapokkuus nostaa veden kielelle. Tuoksu ei ole erityisen mieleenpainuva, mutta puhdaspiirteinen. Sokeria on melko paljon, mutta hapokkuus tasapainottaa mukavasti. Mitä mainioin seurusteluviini. Hinta-laatusuhteeltaan mielestäni hyvä ostos.
Binderer St. Ursula on viiniliike, jonka perusti Herold Binderer vuonna 1951. Vuodesta 1990 yritys on omistanut viinitiloja myös Unkarissa. Vuosituotanto on n. 65 miljoonaa pulloa.
Rieslingin maa
Saksa on ennen kaikkea Rieslingin maa.
Rieslingin osuus koko Saksan köynnösalasta on viidennes. Maailman
Riesling-viineistä Saksassa tehdään 70 %. Rypäleen viljely alkoi
näillä seuduilla jo 1000-luvulla, mutta yleistyi vasta
viitisensataa vuotta myöhemmin.
Rieslingit ovat vaalean keltaisia
vihertävine heijasteineen, mutta myös keltaisia tai
kullankeltaisia. Ne tuoksuvat hienon hedelmäisiltä, omenalta,
persikalta, greipiltä. Riesling-viinit ovat hapokkaita, aromaattisia
ja kukkaisia. Raikas hapokkuus tuntuu kitalaessa. Riesling sopii
kuiviin ja puolimakeisiin viineihin.
Viiniä on viljelty Saksan alueella jo
vuosisatoja, mutta todellinen kasvu alkoi vasta 1960-luvulla.
Saksalaisella viinillä oli myös pitkään halvan massatuotteen
maine: laadultaan usein varsin kyseenalainen liebfraumilch
miellettiin Saksan tärkeimmillä myyntimarkkinoilla Englannissa ja
Yhdysvalloissa melkein saksalaisen viinin synonyymiksi.
Samalla kun viinintuotanto voimakkaasti
kasvoi, myös laatu alkoi elpyä 1990-luvulla. Melkein kaikkialla
viininviljlijät alkoivat puristaa viinejä, jotka täyttivät
markkinoiden kasvaneet vaatimukset. Modernit valmistusmenetelmät ja
keskittyminen parhaisiin rypälelajikkeisiin ovat lisänneet
saksalaisten kuivien ja makeiden viinien arvostusta. Valmistajan
yksilöllinen kädenjälki näkyy – tai maistuu – nykyään
saksalaisen viinin laadussa selvemmin kuin kasvupaikan
erityispiirteet tai alueelliset tuntomerkit. Jos tästä kehityksestä
haluaa etsiä jotakin kielteistä, niin tekniikan tunkeutuminen
valmistamoihin on saanut aikaan sen, että varsinkin perusviinit ovat
alkaneet muistuttaa entistä enemmän toisiaan.
Reinin länsirannalla sijaitseva
Rheinhessen on Saksan kiistatta suurin viininviljelyalue. Köynnöksiä
ja viiniä näkyy miltei kaikkialla. Se on yksi Saksan lämpimimmistä
ja kuivimmista viinialueista. Rheinhessen on ollut sidoksissa
massamerkki liebfraumilchiin enemmän kuin mikään muu viinialue.
Onneksi Rheinhessenillä on tarjota paljon muutakin. Niersteinin
Rotliegenden liuskekivimuodostumassa, joka geologisen siirroksen
tuloksena kulkee poikittain Reinin hautavajoamaan nähden, kasvavat
rieslingviinit.
Luomuviiniä
Luomuviljely pääsi Rheinhessenissä
alkuun jo 1970-luvulla ja on myöhemmin saanut alueella paljon
seuraajia. Mettenheimilainen Sanderin tila on Saksan vanhin
luomuviinitila. Ottoheinrich Sander alkoi jo 1950-luvulla epäillä
sukupolvensa edistysuskoa, joka näkyi viinitiloilla ylenpalttisena
tekniikan ja kemian mahtina. Hän oli huomannut humuksen köyhtymisen
ja eroosion etenemisen maaperässä ja ryhtyi taistelemaan niitä
vastaan ympäristöystävällisillä keinoilla, kuten orgaanisella
lannoituksella, hyödyllisten hyönteisten tukemisella,
nurmettamisella ja luopumalla kemiallisista torjunta-aineista.
Luomuviinin viljelyn perustana on viinitarhan maaperän elämä,
jonka aktivoimiseksi ja ravitsemiseksi viljelijät käyttävät
orgaanisia aineita. Tässä kompostilla on päätehtävä.
Monivuotinen vihrlannoituskasvusto korvaa vuoroviljelyn. Sen avulla
maahan kehittyy tiheä juuristo, jolla on myönteinen vaikutus
pieneliöstön kehittymiselle. Monipuoliset palkokasvien, apiloiden,
viljan, ruohon ja yrttien sekoitukset toimivat lannoitteena, ja kukat
houkuttelevat hyönteisiä, jotka pitävät tuhohyönteisten kannat
kurissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti